Taumatin - E 957

 

A taumatin különböző természetes fehérjék keveréke, a Nyugat-afrikában őshonos katemfe-cserje (Thaumatococcus danielli, fotó jobbra, forrás: Wikipedia) természetes alkotója.

A taumatin mintegy 3.000-szer nagyobb édesítő erejű, mint a cukor. Késleltetve, de hosszú ideig hat, és alig érezhető édesgyökér-utóíze van. A taumatinnak ízfokozó hatása is van.

Az emberi szervezetben a taumatin részeire bomolva hasznosul. A taumatin sárgás por, vízben nagyon jól oldódik, az élelmiszer-előállítás körülményei között stabil.

 

 

Előállítás

 

A taumatint extrakcióval nyerik ki az édesgyökérfa magjaiból.

 

 

Felhasználás

 

A taumatin meghatározott élelmiszerek gyártásában engedélyezett, ilyenek például a csökkentett energiatartalmú illetve cukormentes rágógumik, édesipari termékek, desszertek, joghurtok, fagylaltok, alkoholmentes italok, szörpök, lekvárok stb, de gyakran használják étrend kiegészítő tabletták és fogkrémek gyártásánál is.

 

 

 

 

Az élelmiszeriparban az édesítőszert elsősorban csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes termékekhez alkalmazzák.

 

Az édesítőszer a bélrendszerből aminosavakra bomolva szívódik fel, és a fehérje-anyagcsere útján metabolizálódik. Az anyag számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban a taumatint erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

 

 

 

 

Rendkívül alacsony felhasználási szintje miatt a bevitt kalória mennyisége elhanyagolható. A toxikológiai vizsgálatok eredményei szerint a taumatin ártalmatlan, és allergizáló hatása nincs.

 

Előnyei:

 

  • Teljesen természetes, intenzív édesítőszer.
  • Ízmódosítóként, ízfokozóként és édesítőszerként is használatos.
  • Más édesítőszerekkel kombinálva jelentős szinergia-hatás érhető el (ezen kombinációk egymás édesítő hatását felerősítik).
  • Már nagyon alacsony koncentrációnál is érvényesül ízfokozó hatása.
  • Keserű ízt csökkentő hatása is van.
  • Hőstabil.
  • Nem okoz fogszuvasodást és cukorbetegek is használhatják.

 

 

 

 

Biztonság

 

Az Európai Unióban (Európai Közösségben), mint édesítőszer 1994.-ben került jóváhagyásra, és ízfokozóként pedig 1995. óta engedélyezett a taumatin.