A Stevia rebaudiana Bertoni, vagy, ahogy az indiánok nevezték, ka’a he’e


Mindazok, akik e honlapot felkeresik hallottak már a steviáról. Ez egy, a napraforgófélék (Asteraceae) családjához tartozó, Dél-Amerikában őshonos, 240 változatban megtalálható növényfajta egyike, melynek jótékony tulajdonságait a guarani indiánok évszázadok óta ismerik. Jóval korábban édesítették vele italaikat, mint az európai ember megismerte volna a kristálycukrot, használták éhségük csökkentésére, csakúgy, mint sebeik gyógyítására.

Legelőször Moises Santiago Bertoni svájci botanikus 1899.-ben írta le részletesen a növény tulajdonságait, édesítő hatását, majd 1931.-ben francia vegyészek különítették el a stevioside-t és a rebaudioside-t, mint az édesítő hatás összetevőit. Ezen kivonatok 250 – 400-szor édesebbek a cukornál, igen magas a hő- és pH stabilitásuk.

 

Forgalmazás


A latin-amerikai országokban, mint ősi hagyományból eredő szokásnak a modern kornak megfelelő továbbviteleként sosem korlátozták a Stevia rebaudiana alapú élelmiszer kiegészítő és édesítő forgalmazását.

A közismerten egészségtudatos japánok az 1970.-es évek legelején honosították meg a növényt abból a célból, hogy alternatívát teremtsenek az akkoriban már rákkeltő hatásúnak feltételezett ciklamát és szaharin mesterséges édesítőszereknek. Japánban 1971.-ben került először kereskedelmi forgalomba a stevia természetes édesítő. Azóta a japánok széleskörűen használják a stevia édesítőt iparilag az élelmiszergyártásban, üdítőital gyártásban – a Coca Colát is beleértve -, valamint asztali édesítésre is teaházakban és otthonaikban. Jelenleg Japán a stevia, mint édesítő fogyasztásában első helyen áll a világon, az összes felhasznált és elfogyasztott édesítőszerek több mint 40 % stevia kivonat. Hasonlóan népszerű Koreában, Tajvanon, Kínában, Thaiföldön és a távol-keleti régió legtöbb országában.

 

Engedélyezés


A szaharin, a ciklamátok, az aspartame, stb. mesterséges édesítőszerek nem jelentettek komoly konkurenciát a cukorgyártás számára, mert ezek mind vegyipari úton kerülnek előállításra. Az egyetlen természetes édesítő, mely nagyobb volumenben állítható elő, így a cukor számára valódi természetes alternatíva, az a stevia. A Stevia rebaudiana Bertoni, mint alapanyag megfelelő földrajzi és klimatikus viszonyok mellett ma már évi öt – hat alkalommal betakarítható.

Egyre nagyobb kihívást jelent a stevia kivonatot tartalmazó természetes étrend-kiegészítő és édesítőszer elterjedése a világ cukorgyártásának, nagy valószínűséggel a cukor-lobby lehet a felelős azért, hogy a stevia mint étrend-kiegészítő és édesítőszer kereskedelmi elterjedését a nyugati világ fejlettnek mondott országaiban sokáig bürokratikus akadályokkal korlátozták.

Igaz, hogy az elmúlt évtizedek során több száz elismert klinikai kísérleten nyert bizonyítást a stevia összetevőinek ártalmatlansága, mégis az áttörést a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2006.-ban hozott ajánlása hozta meg, mely szintén egészségre biztonságosnak értékelte azokat.

Ezt követően 2008 októberében Ausztrália, és Kanada, 2008 decemberében az USA, majd 2009.szeptemberben Franciaország adott szabad utat a stevia kivonat forgalmazásának.


2010. áprilisában az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) tudományos bizottsága engedélyezésre ajánlotta a min. 95 % tisztaságú stevia kivonatok (steviol glycosides) forgalmazását és élelmiszer adalékanyagkénti felhasználását, és meghozta ajánlását a napi fogyasztható mennyiségre.

2011. július elején a végleges engedélyezés útján újabb fontos lépés történt.  Az SCoFCAH (Európai Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Bizottság, a magyar NÉBIH-nek megfelelő EU szervezet) szintén támogatta az Európai Bizottság felé a stevia kivonatok végleges engedélyezését.

Ezzel elhárult minden bürokratikus akadály a stevia kivonatot tartalmazó termékek európai forgalmazása elől, és az Európai Bizotság 2011.11.11.-én kiadott határozatával végérvényesen engedélyezte a steviol glycosides, azaz a stevia levél kivonatának édesítőszerkénti felhasználását az Európai Unió országaiban mint élelmiszer kiegészítőt.

 

Gyógyhatások


Legutóbbi klinikai kísérletek kimutatták a stevioside kedvező hatását a magas vérnyomás, a kórós elhízás, a 2. tipusú cukorbetegség valamint a reflux kezelésében. Még nem teljesen befejezett kísérletek arra utalnak, hogy a stevioside rendszeres fogyasztása – kalcium megtartó hatása folytán - hozzájárul az osteoporosis megelőzéséhez és kezeléséhez is. Antibiotikus tulajdonságával segít a fogszuvasodás megelőzéséhez és az ínybetegségek kezeléséhez.

 

Stevia alapú termékeink:

(Kaphatók a Herbaház, Mediline és Bijó nagykereskedésekben, valamint a Diéta Life Market üzletekben is.)Stevia 1 : 10 por visszazárható tasakban 100 g

Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás édesítőszer.
Főzéshez és sütéshez is kiváló.Cukorbetegeknek és fogyni vágyoknak ajánljuk.
Energiamentes!
Gyorsan, üledékmentesen oldódik.
Egyenérték: 1 g por 10 g cukor édesítő hatásával bír.
Ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: max. 10-12 gramm.
Összetevők: Stevia Rebaudizid A 98 % és eritritol.
GLUTÉNT ÉS LAKTÓZT NEM TARTALMAZ.
A vegyes étrendet nem helyettesíti.
Ajánlott felhasználása: főzéshez, sütéshez, hideg és meleg italok, valamint öntetek édesítésére.

MELLÉKÍZMENTES!


Ára: 1 900 Ft / 100 g

MEGRENDELÉS

Stevia csepp 80 ml

Csak természetes édesítőszert tartalmazó energiamentes és szénhidrátmentes
folyékony édesítőszer. Cukorbetegek és candidások is fogyaszthatják.
Egyenérték: 1 csepp megfelel 1 g nádcukornak. A flakon kb. 1800 cseppet tartalmaz.
Ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: 90 csepp.
Összetevők: stevioside RA98, víz és nátrium-benzoát. GLUTÉNT NEM TARTALMAZ.
A vegyes étrendet nem helyettesíti.
Ajánlott felhasználása: italok, fagylaltok, saláta levek édesítésére, de kisebb sebek gyógyulásának elősegítésére is alkalmazható.

MELLÉKÍZMENTES!Ára: 2 500 Ft / 80 ml flakon

MEGRENDELÉS

Stevia por 50x1 g tasakban

Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás édesítőszer.
Cukorbetegek és candidások is fogyaszthatják. Napi 2000 kcal étrendben 1 g por fehérje-, zsír-, rost-, nátrium, és energiatartalma 0%.
Egyenérték: 1 tasak stevia por megfelel 8-10 g nádcukornak
Ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: max. 15 gramm.
Összetevők: stevioside Reb A min. 98%, eritritol. GLUTÉNT NEM TARTALMAZ.

A vegyes étrendet nem helyettesíti.

Ajánlott felhasználása: Főzéshez, sütéshez, italok édesítésére.

MELLÉKÍZMENTES!


Ára: 1 450 Ft / 50x1 g-os tasak

MEGRENDELÉS

Stevia tabletta 50 x édesebb a cukornál, 100 db

Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás édesítőszer.
Energiamentes, 50-szer édesebb a nádcukornál!
Oldódási idő kb 30 mp.
Egyenérték: 100 db tabletta = 300 g cukor.
EFSA által ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: max. 50 db tabletta.
Összetevők: Steviol glycoside, REB A 98, es erythritol. GLUTÉNT ÉS LAKTÓZT NEM TARTALMAZ.
A vegyes étrendet nem helyettesíti.
Ajánlott felhasználása: tea, kávé, és egyéb meleg italok tetszés szerinti édesítéséhez, italok édesítésére, fogyókúrázók és cukorbetegek számára.

MELLÉKÍZMENTES!


Ára: 880 Ft / 100 db

MEGRENDELÉS

Stevia tabletta 50 x édesebb a cukornál, 200 db

Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás édesítőszer.
Energiamentes, 50-szer édesebb a nádcukornál!
Oldódási idő kb 30 mp.
Egyenérték: 200 db tabletta = 600 g cukor.
Ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: max. 50 db tabletta.
Összetevők: Steviol glycoside, REB A 98, es erythritol. GLUTÉNT ÉS LAKTÓZT NEM TARTALMAZ.
A vegyes étrendet nem helyettesíti.
Ajánlott felhasználása: tea, kávé, és egyéb meleg italok tetszés szerinti édesítéséhez, italok édesítésére, fogyókúrázók és cukorbetegek számára.

MELLÉKÍZMENTES!


Ára: 1 550 Ft / 200 db

MEGRENDELÉS

Stevitritol, 250 g

Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás édesítőszer.

A Stevitritol (stevia eritritollal) kiválóan alkalmas főzéshez, sütéshez, befőzéshez cukorbetegek, candidások és fogyókúrázni vágyók számára, glikémiás indexe nulla.

A Stevitritol olvadáspontja igen magas, így általános főzési, sütési körülmények között stabil marad. Összetétele különböző PH-viszonyok mellett sem változik, így savas gyümölcsök befőzéshez történő édesítésére is tökéletes.

A Stevitriol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a süteményeknek.

Gyorsan, üledékmentesen oldódik.

Egyenérték: Egységnyi Stevitritol megfelel hat egység cukor édesítő hatásának.

MELLÉKÍZMENTES!


Ára: 2 950 Ft / 250 g

MEGRENDELÉS